Next Level Nieuwsflits - Generatieverschillen

Verschillende generaties in één team – hoe manage jij dat?

Babyboomers, de verloren generatie, de pragmatische generatie, millennials…. Verschillende generaties, met allemaal verschillende kenmerken en gedragingen. Daar waar de ene generatie waarde hecht aan baanzekerheid, streeft de ander naar een goede werk-privébalans. Door als manager rekening te houden me deze verschillen, kun je kwaliteiten optimaal benutten en motiveer je elke generatie op een passende manier.

Welke generaties onderscheiden we en wat vinden ze belangrijk?

Babyboomers (geboren tussen 1940 en 1955)
Het grootste gedeelte van deze groep is al met pensioen. Voor deze groep is baanzekerheid belangrijk en een baan voor het leven heel normaal. Ze bulken van de ervaring en zijn uitermate geschikt als mentor of coach voor jongere medewerkers. In een snel veranderende omgeving moeten ze wel de tijd krijgen om zich nieuwe zaken eigen te maken.

Generatie X (geboren tussen 1955 en 1970)
Zij kwamen op de arbeidsmarkt ten tijde van de crisis. Ze worden dan ook wel de verloren generatie genoemd, hoewel velen van hen nu managementposities bekleden. Een no-nonsense mentaliteit en van aanpakken weten is kenmerkend voor deze generatie. Ze hechten veel waarde aan verbinding, ontwikkeling, zelfontplooiing en individualisme.

Pragmatische generatie (geboren tussen 1970 en 1985)
Deze generatie vindt levensgeluk en zelfontplooiing belangrijk. Ze willen concrete, meetbare en voelbare resultaten, zodat ze weten waarop ze worden afgerekend. Ze zijn ambitieus en hechten veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling; ze werken graag samen met anderen. Ze leren het liefst zaken die ze direct in hun werk kunnen toepassen.

Generatie Y (geboren tussen 1985 en 2000)
Deze generatie, ook wel de millennials genoemd, hechten waarde aan zelfstandigheid en flexibel werken. Ze willen werken in een omgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen en echt iets kunnen bijdragen. Ze zijn prestatiegericht. Deze generatie wil gehoord worden en inspraak hebben. Ze zijn de moderne technologie gewend en met deze kennis en vaardigheden kunnen ze op hun beurt oudere generaties helpen met technologie. Ze zijn ondernemend, proactief en besluitvaardig.

De volgende generatie komt eraan, generatie Z! (geboren tussen 2000 en 2015)
Deze generatie zal binnenkort een plekje op de arbeidsmarkt innemen. Ze willen graag werken in multidisciplinaire teams en in een wereldwijde aanpak. Bij hen gaan we de work-life fluency zien; werk en privé lopen in elkaar over. Generatie Z, ook die met een vaste baan, zijn continu latent werkzoekend. Niet omdat ze niet loyaal zijn maar omdat ze continu nieuwe ervaringen op willen doen.

Verschillende generaties zijn niet zozeer anders; ze kijken alleen door een andere bril. Wanneer het je als manager lukt de gezamenlijke waarden te benoemen, kennisuitwisseling te bevorderen én ruimte te laten voor eenieders talenten, bouw je aan een optimaal functionerend team. Mooi toch? Mocht je hier moeite mee hebben, dan geen paniek! Wij staan klaar om jou hiermee te helpen! Neem contact op met onze collega Edwin, via 040 - 255 33 77 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.